Jablká znižujú riziko srdcových ochorení

Jablká boli spojené s nižším rizikom úmrtia z oboch srdcových ochorení a kardiovaskulárnych ochorení u Iowa Health Study u žien. Okrem iného sú významným zdrojom vitamínu C a antioxidantov.

Jablká
Jablká

Výskum sledoval viac ako 34 000 žien a to až takmer 20 rokov. Fínski vedci študujúci diétne údaje získané počas 28 rokov od 9 208 mužov a žien zistili, že ľudia čo mali častú konzumáciu jedál z jabĺk mali najnižšie riziko vzniku mŕtvice v porovnaní s jedákmi, čo jablká nekonzumovali.

Čo vysvetľuje tieto výsledky? Výskumníci naznačujú, že silné antioxidačné flavonoid zlúčeniny nachádzajúce sa v jablkách-quercetin, epikatechín, epigalokatechin, kamferolem a ďalšie viacslabičné divy, hrajú kľúčovú úlohu tým, že bráni “zlému” LDL cholesterolu od oxidačných a spúšťanie sériu udalostí, ktoré vedú k nahromadeniu plaku v tepnách, rovnako ako inhibíciu zápalu.

Jablká sú tiež bohaté na pektín, formu rozpustnej vlákniny je známe, že pomáhajú znížiť hladinu cholesterolu, a poskytujú slušné množstvo vitamínu C a obsahujú aj antioxidanty.

Foto: ilustračné (flickr.com)

Jablká znižujú riziko srdcových ochorení
5/5 Hlasov: 2