Prišiel čas na chudnutie po lete. Tu je 5 tipov na potraviny, ktoré vám s tým pomôžu

Leto sa nám kráti a každý z nás počas neho určite zažil príjemné letné posedenia s rodinou alebo priateľmi, na ktorých je kopec jedla a pitia. Niet sa preto príliš čomu čudovať, ak ste zbadali na váhe o pár kíl navyše. Pokiaľ sa chcete dať po lete opäť do formy, určite je vhodné zmeniť jedálniček. Prinášame pár tipov na potraviny, ktoré vám pomôžu.

Prišiel čas na chudnutie po lete. Tu je 5 tipov na potraviny, ktoré vám s tým pomôžu
(zdroj: Shutterstock.com)

1. Hurmikaki

Hurmikaki je potravina, ktorá obsahuje veľa vitamínu C, betakaroténu a draslíka. Je vhodná pre ľudí s artritídou alebo s chorobou pečene či obličiek. Hurmikaki obsahuje aj veľa vápnika, čiže podporuje pevné kosti. Pre tehotné a dojčiace ženy je výživný aj kvôli vitamínu A.

Pre dobré pohyby čriev je nevyhnutná vláknina, ktorej zdrojom je práve tento plod. Vláknina pomáha na celkovo zdravé trávenie a fungovanie tráviaceho systému. Ovocie navyše neobsahuje žiadny tuk a má minimum sacharidov, čo je ideálna kombinácia pre zdravé, dlhodobé a udržateľné chudnutie. Je dokonca skvelé na utlmenie hnačky!

Plod vám vďaka ľahko stráviteľným cukrom dodá za krátky čas aj dostatok energie, čo oceníte napríklad pri fyzickom výkone. Pomáha udržať tvorbu krvného cukru v norme a tak predchádza cukrovke. Má taktiež dobrý vplyv na krvný tlak a to pre nízku hladinu sodíka.

2. Chilli papričky

Konzumácia chilli papričiek možno nie je pre každého, ale pokiaľ sa snažíte schudnúť, nemali by ste sa vyhýbať štipľavým jedlám. Všetky druhy chilli papričiek obsahujú látku kapsaicín, ktorá sa viaže na chuťové receptory a tak vzniká pálivý efekt.

Kapsaicin má tiež schopnosť regulovať konzumáciu kalórií a jeho pridanie do jedálnička vám môže pomôcť udržať celkový príjem kalórií v norme. Chilli papričky majú bohatý zdroj vitamínu C a pokiaľ sú sušené, obsahujú vysoké množstvo vitamínu A. Tieto plody znižujú hladinu inzulínu v krvi, znižujú apetít a tiež riziko vzniku žalúdočných vredov.

Chilli papričky tiež zlepšujú stráviteľnosť tučných a ťažkých pokrmov a stimulujú metabolizmus. Navyše, sú dobrá prevencia proti rakovine a tiež srdcovo-cievnym ochoreniam.

3. Tuniak

Tuniak je veľmi známa a chutná ryba, ktorá obsahuje veľa živín a proteínov, ktoré sú dôležité pre stavbu svalov a pri chudnutí. Veľmi dobre pomáha na vyváženie stravy a proti vzniku obezity, pričom okrem vzhľadu treba zvážiť aj iné zdravotné riziká obezity.

Tuniak môžete považovať za plnohodnotné jedlo, ktoré vám dodá živiny, zaženie pocit hladu a neobsahuje žiadne cukry. Okrem toho je bohatý na vitamíny A, D a niektoré skupiny B, obsahuje aj železo, draslík a omega- 3 mastné kyseliny. Práve tých posledných máme všeobecne nedostatok, pričom ryby sú ich najlepším zdrojom.

Navyše, tuniak má nevyhnutné živiny, ktoré poskytujú protizápalové účinky a podporujú funkciu štítnej žľazy. Nízka energia a vysoký obsah prospešných látok z neho robia ideálne jedlo na chudnutie.

4. Avokádo

Ďalšia potravina, ktorú by ste mali do jedálnička pridať, je avokádo. Obsahuje zdravú kombináciu tukov, vlákniny a látok typu draslík, horčík či vitamíny C a D. Pomáha pri rýchlejšom spaľovaní tukov a neobsahuje cholesterol, takže neublíži ani cievam.

Avokádo má nízky obsah cukrov, môžu ho jesť aj cukrovkári a tiež aj vysoký obsah rastlinných tukov, ktoré chudnutiu pomáhajú. Toto ovocie obsahuje veľa vlákniny, ktorá napomáha tráviacemu traktu a je prospešná aj pri chronickej únave. Preventívne pôsobí proti srdcovo-cievnym ochoreniam a niektorým ženám pomáha aj pri menštruačných bolestiach.

Avokádo je ovocie s jedinečnými schopnosťami a v jedálničku by nemalo chýbať. Má široké využitie, či už do šalátov, smoothies alebo ako príloha k nejakému jedlu. Samozrejme, bez tepelnej úpravy!

5. Šošovicová polievka

Šošovica má veľmi vzácne vlastnosti, ktoré taktiež podporujú chudnutie a preto by v jedálničku nemala chýbať ani šošovicová polievka. Polievka vás pritom zasýti na dlhšie, ako pevná strava a samotná šošovica má veľa vlákniny, železa a horčíka.

Ďalšou výhodou šošovice je, že je ľahko dostupná, má nízku cenu a existuje množstvo spôsobov na prípravu jedál z nej. Spomedzi všetkých strukovín obsahuje najviac bielkovín, ktoré sú pri chudnutí nevyhnutné. Pomáha tiež pri budovaní svalov, posilňuje výkonnosť mozgu a dodáva železo, o ktoré ženy prichádzajú počas menštruácie.

Výhodou je aj podpora trávenia, urýchlenie metabolizmu, prečistenie tráviaceho traktu a preventívne pôsobenie proti rakovine. Šošovica pomáha zbaviť sa prebytočných kilogramov bez toho, aby sme telo stresovali diétami a nedostatkom živín.

Komerčný článok

Ohodnoť