Warning: getimagesize(): SSL operation failed with code 1. OpenSSL Error messages: error:14090086:SSL routines:ssl3_get_server_certificate:certificate verify failed in /data/e/b/eb8d10e1-4d8c-4e9a-8ce2-4004d6d82be0/chudnemzdravo.sk/web/wp-content/plugins/mashsharer/includes/header-meta-tags.php on line 270

Warning: getimagesize(): Failed to enable crypto in /data/e/b/eb8d10e1-4d8c-4e9a-8ce2-4004d6d82be0/chudnemzdravo.sk/web/wp-content/plugins/mashsharer/includes/header-meta-tags.php on line 270

Warning: getimagesize(https://www.chudnemzdravo.sk/wp-content/uploads/olej.jpg): failed to open stream: operation failed in /data/e/b/eb8d10e1-4d8c-4e9a-8ce2-4004d6d82be0/chudnemzdravo.sk/web/wp-content/plugins/mashsharer/includes/header-meta-tags.php on line 270

Ktorý z olejov je pre telo najzdravší? Poznáme odpoveď!

Kokosový, avokádový, olivový, slnečnicový, repkový … olejov máte na výber naozaj veľa, a preto je ťažké si z takého množstva ten, ktorý je naj. A asi by ste nemali čas ani chuť všetky otestovať. My to urobíme za vás a povieme vám, ktorý je najlepší na prípravu jedál, no zároveň nebude škodiť vášmu telu. Tak poďme na to! 

Ktorý z olejov je pre telo najzdravší? Poznáme odpoveď! (Foto: pixabay.com)

Najzdravšie olejoch a ich vlastnosti

Olivový olej je najzdravší spomedzi rastlinných olejov. Je taktiež základnou zložkou stredomorskej diéty, o ktorej vám povedia ľudia, ktorí ju skúsili, že naozaj funguje. Extra panenský olivový olej má okrem blahodarných účinkov na srdce a cievy nízky bod prepálenia, takže je skôr vhodný na dochutenie ako na vyprážanie. Môžete ho pridávať do šalátov, cestovín, k zelenine alebo k mäsu. Spracované olivové oleje môžete potom už používať aj na vyprážanie.

Ďalší z najzdravších olejov, ktorý je aj najvhodnejší na vyprážanie, pretože má bod prepálenia až na 270 stupňoch Celzia, je avokádový olej. Ak chcete teda vyprážať a variť zdravšie, určite zvoľte tento. Tiež obsahuje mononasýtené mastné kyseliny, takže je veľmi vhodný pre ľudí, ktorým sa kolíše hladina cholesterolu v krvi.

Kokosový olej je v súčasnosti asi ten najviac rozoberaný a ospevovaný olej, vďaka jeho multifunkčnému využitiu. Ak si ho chcete zaobstarať takýto olej, najlepšia je panenská, BIO verzia. Aj keď je považovaný za ten NAJ, lekári a výživový odborníci ho odporúčajú radšej v menších množstvách. Tiež obsahuje množstvo nasýtených mastných kyselín, takže nie je až tak zdravý ako o ňom každý hovorí. Keďže má svoju špecifickú kokosovú chuť, hodí sa skôr k sladkým jedlám alebo práve na všetky tie ostatné varianty využitia v domácnosti, okrem varenia. 

 

Ktorý z olejov je pre telo najzdravší? Poznáme odpoveď!
5/5 Hlasov: 1