Ovsené vločky ako zdravé raňajky
Ľudia, ktorí jedia dostatok ovsených vločiek majú tendenciu byť štíhlejší a majú nižšie riziko srdcových ochorení. To je pravdepodobne preto, že ovsené vločky obsahujú antioxidanty, fytoestrogény a fytosteroly, ktoré chránia pred ischemickými chorobami srdca.
Vláknina v ovsených vločkách má rovnako aj ďalšie svoje výhody. Rôzne štúdie dokazujú, že strava s vysokým obsahom vlákniny vplýva pozitívne ta to tak, že je nižšie riziko srdcových ochorení. V štúdii na Harvarde žien zdravotníčok profesionálok bolo dokázané, že ľudia, ktorí jedli stravu s vysokým obsahom vlákniny mali o 40 percent nižšie riziko srdcových ochorení než tí, ktorí jedli stravu s nízkym obsahom vlákniny.
Zamerajte sa preto na zavedenie dostatku potravín, ktoré sú bohaté na rozpustné vlákniny, do vašej stravy. Štúdie ukazujú, že môže pomôcť znížiť „zlé“ LDL. Rozpustná vláknina viaže žlčové kyseliny, ktoré sú kľúčovou súčasťou trávenia tukov, aby sa naše telo vedelo zbaviť cholesterolu. Nemôžeme stráviť vlákninu, keď sú žlčové kyseliny viazané na to, aby boli vylúčené von z tela ako odpad. To spôsobí, že telo tak môže previesť viac cholesterolu na žlčové kyseliny, čo má v konečnom dôsledku za následok zníženie hladiny cirkulujúceho cholesterolu.
Telu prospešné sú ovsené vločky pre vysoký obsah vlákniny a antioxidantov, ale aj pre fytoestrogény a fytosteroly. K potravinám s vysokým obsahom rozpustnej vlákniny patria najmä ovsené vločky, ale aj jačmeň, fazuľa, okra a baklažán a citrusové plody, ako sú pomaranče.
Foto: ilustračné (flickr.com)