Warning: getimagesize(): SSL operation failed with code 1. OpenSSL Error messages: error:14090086:SSL routines:ssl3_get_server_certificate:certificate verify failed in /data/e/b/eb8d10e1-4d8c-4e9a-8ce2-4004d6d82be0/chudnemzdravo.sk/web/wp-content/plugins/mashsharer/includes/header-meta-tags.php on line 270

Warning: getimagesize(): Failed to enable crypto in /data/e/b/eb8d10e1-4d8c-4e9a-8ce2-4004d6d82be0/chudnemzdravo.sk/web/wp-content/plugins/mashsharer/includes/header-meta-tags.php on line 270

Warning: getimagesize(https://www.chudnemzdravo.sk/wp-content/uploads/Jablká.jpg): failed to open stream: operation failed in /data/e/b/eb8d10e1-4d8c-4e9a-8ce2-4004d6d82be0/chudnemzdravo.sk/web/wp-content/plugins/mashsharer/includes/header-meta-tags.php on line 270

Jablká znižujú riziko srdcových ochorení

Jablká boli spojené s nižším rizikom úmrtia z oboch srdcových ochorení a kardiovaskulárnych ochorení u Iowa Health Study u žien. Okrem iného sú významným zdrojom vitamínu C a antioxidantov.

Jablká
Jablká

Výskum sledoval viac ako 34 000 žien a to až takmer 20 rokov. Fínski vedci študujúci diétne údaje získané počas 28 rokov od 9 208 mužov a žien zistili, že ľudia čo mali častú konzumáciu jedál z jabĺk mali najnižšie riziko vzniku mŕtvice v porovnaní s jedákmi, čo jablká nekonzumovali.

Čo vysvetľuje tieto výsledky? Výskumníci naznačujú, že silné antioxidačné flavonoid zlúčeniny nachádzajúce sa v jablkách-quercetin, epikatechín, epigalokatechin, kamferolem a ďalšie viacslabičné divy, hrajú kľúčovú úlohu tým, že bráni „zlému“ LDL cholesterolu od oxidačných a spúšťanie sériu udalostí, ktoré vedú k nahromadeniu plaku v tepnách, rovnako ako inhibíciu zápalu.

Jablká sú tiež bohaté na pektín, formu rozpustnej vlákniny je známe, že pomáhajú znížiť hladinu cholesterolu, a poskytujú slušné množstvo vitamínu C a obsahujú aj antioxidanty.

Foto: ilustračné (flickr.com)

Jablká znižujú riziko srdcových ochorení
5/5 Hlasov: 2