Olivový olej má jedny z najzdravších tukov
Cez olivy dostanete jedny z najzdravších tukov na svete. Vďaka tomu získate prísun antioxidantov nazývaných fenoly a má aj ďalšie dobré látky. Vaše telo vám za to bude isto vďačné, jedná sa o asi ten najlepší olej na prípravu jedál.
Olivový olej by sme mali do stravy zaradiť denne
Obsah o asi až 1 polievkovej lyžice (asi 15 ml) olivového oleja by mal byť súčasť vašej strave a to každý deň. Vyhľadávajte tie „panna“, „extra panenský“ alebo „za studena lisovaný“, ktorý sa získava lisovaním. Rozpúšťadlá a teplo používané na výrobu „light alebo“ extra-light “ olivového oleja ničia jeho antioxidanty.
Hlavným prínosom olivového oleja je, že znižuje „zlý“ LDL cholesterol a zvyšuje „dobrý“ HDL cholesterol, to vďaka svojim mononenasýteným tukom. Olivový olej je tiež plný antioxidantov zvaných fenoly, ktoré môžu chrániť steny tepien z nahromadenia cholesterolu.
Foto: ilustračné (flickr.com)